Växjö Domkyrka

Växjö Domkyrka

Växjö domkyrka är en av Smålands mest besökta platser med omkring 130 000 turistbesök varje år. Kyrkan är från 1100-talet och är centralt belägen i den lummiga Linnéparken där det om somrarna hålls utomhuskonserter och allsång. I parken finns Karolinerhuset från 1715 och var Växjös gymnasium fram till 1850-talet. En av skolans elever var Carl von Linné. I Linnéparken finns en plantering enligt Linnés sexualsystem där Linnés indelning av växtriket i 24 klasser finns representerat med vanliga växter. I domkyrkan kan Bertil Valliens vackra altarskåp, i glas och metall, beskådas. Altarskåpet vid namn Fiat Lux (från mörker till ljus) är ett pampigt verk, fem meter högt, och är startpunkten för den offentliga glaskonst som fortsätter på Sandgärdsgatan (Glasgatan) ut från domkyrkan.

Linnéträdgården

Växjö Domkyrka ligger i Linnéparken där du också finner den fantastiskt fina Linnéträdgården.

Lekplats: Linnés värld

Också i Linnéparken finns sedan några år sedan temalekplatsen Linnés värld som är oerhört populär bland småbarnsföräldrar.

Café Lilla Torg

Kanske 50 meter från Växjö Domkyrka hittar du Café Lilla Torg i anslutning till Domkyrkocentrum. Här kan du sitta ner och ta en fika eller äta en lättare lunch. Du kan läsa mer om öppettider osv för cafét här.